Envanter muhasebesi
Envanter muhasebesi, işletmede bulunan varlıkların kullanılabilirliğini, gerçek durumunu ve muhasebe göstergelerine uygunluğunu kontrol etme işlemidir. Finansal tabloların doğruluğunun sağlanması, kayıpların önlenmesi, maddi değer fazlalıklarının veya eksikliklerinin tespiti amacıyla analiz yapılır. Envanter süreci, tamamlanması gereken nesnelerin listesinin belirlendiği, süreçten sorumlu bir kişinin atandığı ve teslim tarihlerinin belirlendiği planlama ile başlar. Analizin temel işlevi, gayrimenkul değerinin niceliksel olarak gerçek bileşimini, isimlendirmede yansıtılan göstergelerle karşılaştırmak ve aralarındaki tutarsızlıkları tespit etmektir. Sunulan faaliyetler gerçekleştirilirken, doğrulamaya tabi tüm öğelerin adlarının kaydedildiği, miktarını, durumunu ve diğer özelliklerini belirten bir envanter listesi düzenlenir.
Varlıkların gerçek kullanılabilirliği muhasebe kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılır. Ürünlerde eksiklik veya fazlalık tespit edilmesi halinde, eksikliklerin nedenleri belirtilerek giderilmesi için tedbirlerin alındığı bir rapor düzenlenir. Envanterin tamamlanması üzerine muhasebe departmanı analiz sırasında gerçek göstergeleri düzeltir ve değişiklikler envanter yasası temelinde yansıtılır (örneğin, eksikliklerin veya fazlalıkların yazılması). Bu işlem sonucunda herhangi bir eksiklik tespit edilirse, bunlar envanterden düşülebilir ve eksikliğin sorumluluğu, kusurlu, sorumlu çalışanlara yüklenebilir. Fazlalık olması halinde gerçek göstergeleri gösteren ilave tedbirler alınacaktır. Kantitatif analiz düzenli olarak (planlı olarak veya acil bir durum değiştiğinde) gerçekleştirilir ve varlıkların kontrolü ve finansal raporlamanın doğruluğunun sağlanması için önemli bir araçtır.
Envanter işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, malın gerçek mevcudiyetinin ve muhasebe göstergelerine uygunluğunun kontrol edilmesi açısından önemli bir işlemdir. Planlama ile başlar, sorumlu kişiler atanır, son tarihler belirlenir ve analiz edilecek nesnelerin listesi oluşturulur. Bu etkinlik, görevin doğrudan uygulanmasına hazırlık da dahil olmak üzere birkaç önemli aşamayı içerir. Denetimi gerçekleştirmek üzere envanter komitesi kuruluyor. Bir çizelge oluşturulur ve muayeneye tabi tutulacak nesnelerin adları belirlenir (demirbaşlar, malzemeler, envanterler vb.).
Komisyon daha sonra taşınmazın gerçek durumunu kayıt altına alır, durumunu ve isimlendirme raporlarına uygunluğunu kontrol eder. Tüm objelerin envanteri sorumlu kişilerin huzurunda yapılır. Sonuçların sunumu aşağıdadır. Etkinlik sonuçlarına göre, tespit edilen eksik veya fazla eşyaların yanı sıra uyumsuzlukların nedenlerini gösteren bir envanter raporu düzenlenir. Raporda ayrıca tespit edilen ihlallerin giderilmesine yönelik önerilere de yer veriliyor. Daha sonra muhasebe kayıtlarında düzeltme yapılır. Muhasebe birimi, yapılan faaliyetlerin raporlarına dayanarak muhasebe kayıtlarında gerekli değişiklikleri yapar (eksiklerin yazılması, fazlaların bilançoya alınması). Sonuçların sorumluluğu; aykırılıkların tespiti halinde, aykırılıklardan sorumlu çalışanların sorumluluğunun belirlenebileceği bir rapor düzenlenir. Nicel göstergelerin analizi, çalışma hatalarının zamanında tespit edilmesini, varlıkların kontrol altına alınmasını ve maddi kayıpların, sahteciliğin ve hırsızlığın önlenmesini sağlar.
Envanter sonuçlarının muhasebeleştirilmesi
Stok sonuçlarının muhasebeleştirilmesi, muhasebe ve finansal raporlamayı düzenlemek amacıyla analiz sırasında elde edilen bilgilerin işlenmesi ve analiz edilmesi sürecidir. Günümüzde, çeşitli faaliyet alanlarında onlarca uzmanın yerini alan, her aşamada ideal sonuçlar gösteren uzman bir asistanın ve "Evrensel Muhasebe Sistemi" uygulamasının yardımıyla, kayıpsız ve sorunsuz bir şekilde çalışmak mümkündür. Uygulama, iş faaliyetlerine ve kullanıcı ihtiyaçlarına uyum sağlayarak, en karmaşık görevleri çözmek için gerekli işlevselliği tam olarak sağlar; ayrıca, otomatik yürütme için zamanlayıcıda belirtilebilir. Program küçük ve büyük işletmeler için ideal bir seçenektir, bütçenize ve işlevselliğinize uygundur. Güzel bir tasarıma, çoklu görev arayüzüne ve çok sayıda özelliğe sahiptir. Çalışanların sisteme kayıt yaptırmaları halinde, her birine iş görevleri ve bilgi verilerine erişim hakları konusunda belirli yetkiler tanınacaktır. Kullanıcılar masaüstü kısayolundan uygulamaya erişerek, seçilen diller, modüller, şablonlar ve masaüstü duvar kağıtları ile hesabı doğrudan yapılandırabiliyor. Fiyatı her firmanın bütçesine uygundur, aylık abonelik ücreti olmaması da iki kat daha fazla tasarruf sağlamaktadır.
Envanter muhasebe programları
Analizin etkin bir şekilde yapılabilmesi için uzmanlaşmış envanter muhasebe programları kullanılmaktadır. Bu programlar, işlemlerin hızlandırılmasına, hataların en aza indirilmesine ve muhasebe kayıtlarının doğruluğunun sağlanmasına yardımcı olur. Yazılım, envanter raporlarının otomatik olarak oluşturulması, girilen göstergelere göre rapor oluşturulması, manuel iş gücünün en aza indirilmesi gibi fonksiyonları içerebilir. Programın muhasebe ve depo muhasebesi ile entegrasyonu, verileri diğer sistemlerle (örneğin, malların veya sabit kıymetlerin analizi) senkronize eder, bu da bilgilerin güncelliğini korumanızı sağlar. Barkod desteği, varlıkların kullanılabilirliğiyle ilgili bilgileri otomatik olarak kaydetmenizi sağlayarak işinizi hızlandırır. Programda mal bakiyelerinin ve tutarsızlıklarının kontrolü, eksiklikleri ve fazlalıkları hızlı bir şekilde tespit etmenizi, farkları otomatik olarak hesaplamanızı ve raporlar üretmenizi sağlar. Gerçekleştirilen olayların geçmişi, değişikliklerin daha sonra analiz edilmesi ve kontrolün iyileştirilmesi için geçmişte saklanacaktır. UCS yazılımı, sürecin verimliliğini önemli ölçüde artırır, riskleri ve hataları en aza indirir. Uygulama, kayıtlı tüm kullanıcılara çoklu kullanıcı erişimi sağlayarak, yerel ağ üzerinden bilgi ve veri aktarımı ile rahat bir şekilde iletişim kurma imkânı sağlıyor.
Mal envanterinin muhasebeleştirilmesi
Envanter muhasebesi, envanterin gerçek mevcudiyetinin gerçek muhasebe rakamlarıyla kontrol edilmesi ve uzlaştırılması sürecini içerir. Bu faaliyetler, doğruluğun sağlanmasına, eksikliklerin veya fazlalıkların belirlenmesine ve finansal tabloların bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur. İlk adım, envanter için hazırlık yapmaktır; kontrol edilecek malların listesi oluşturulur, envanter komitesi atanır ve envanter için zaman dilimi belirlenir. Envanterin, malların depolandığı depolarda, perakende satış noktalarında veya diğer yerlerde gerçekleştirilmesi önemlidir. Tüm depoların birbiriyle senkronize olması da yönetime daha verimli yönetim imkânı vererek analitik raporlar alma imkânı sağlıyor. Komisyon analiz sırasında malların fiziksel miktarını veri göstergeleriyle karşılaştırır, durumlarını kontrol eder ve sınıflandırır.
Tüm sonuçlar envanter raporlarına işlenmekte ve olası tutarsızlıklar belirtilmektedir. Olay tamamlandıktan sonra muhasebe departmanı tespit göstergelerini ayarlar. Açıklar silinir, fazlalar bilançoya alınır, farklılıkların olası nedenleri analiz edilir. Çalışanların kusurundan kaynaklanan eksiklikler tespit edilirse mali sorumluluk söz konusu olabilir. Çalışanların ücretleri de otomatik olarak hesaplanmakta, tüm hesaplamaların zaman çizelgelerine yansıtılması ve aylık ödeme tahakkuku ile iş faaliyeti analitiğinin sürdürülmesi sağlanmaktadır. Stokların envanteri düzenli olarak (örneğin raporlama dönemi sonunda) yapılır ve muhasebenin doğruluğunu sağlamaya, mali kayıpları önlemeye ve stok hareketlerinin kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. Analitik raporların otomatik olarak oluşturulması, yönetimin şirket işlerinden her zaman haberdar olmasını sağlayacaktır.
Depo envanter muhasebesi
Depo envanter muhasebesi, depo içerisindeki mal, malzeme ve diğer varlıkların fiili mevcudiyetinin nomenklatür verileri ile doğrulanmasıdır. Stokların fiziksel durumu ile isimlendirmedeki yansımaları arasındaki uyumsuzlukların tespiti amacıyla yapılır. Uygulamadaki tüm faaliyetler, şubelerin çalışmalarını aksatmadan ve çalışanların dikkatini dağıtmadan, entegre ileri teknoloji cihazların desteğiyle otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Benzer hataların gelecekte tekrarlanmaması için, farklılıkların nedenleri analiz edilir. Tüm bilgiler büyük hacimli olarak bulutta uzun süre saklanacak. Maddi kayıpların önüne geçmek amacıyla tüm departman ve depoların durumunun izlenmesi amacıyla kamera sistemi kurulması planlanıyor. Bu şekilde işçiler ve depolar kontrol altında olacak. Ayrıca elektronik kayıtlarda saat ve tarih belirtilerek kişinin kimliğinin tespit edilmesi sağlanmaktadır.
Sabit kıymetlerin envanter muhasebesi
Sabit kıymetlerin envanter muhasebesi (AS), bir işletmede sabit kıymetlerin durumu, hareketi ve amortismanının sistematik olarak kaydedilmesi, analiz edilmesi ve kontrol edilmesidir. Sabit varlıklar, bir kuruluşun üretim veya diğer faaliyetlerinde kullanılan ve bir hizmet ömrü olan dayanıklı maddi varlıklardır. İşlem her bir kalemin ürün stok kartına kaydedilmesiyle başlar. Adı, unvanı, tahsis edilen kodu, maliyeti, kullanım ömrü, özellikleri, yeri gibi bilgilerin yanı sıra teknik durumu ve amortisman bilgileri de yer alır. Sabit kıymetlerin hareketlerine (satın alma, devir, temlik, silme, satış vb.) ilişkin bilgilerin düzenli olarak güncellenmesi önemlidir. İşletme, duran varlıkları karşılaştırırken kalemlerin fiziksel varlığını ve durumunu kontrol eder, göstergeleri gerçek durumla karşılaştırır. Bu sayede eşyalardaki uyumsuzlukları, aşınma ve yıpranmaları veya çalınma durumlarını tespit edebilirsiniz. İşlem sonuçları, muhasebe kayıtlarında düzeltmelerin yapılması için kullanılan bir envanter raporuna kaydedilir. Sabit kıymetlerin analizi, bunların değer ve durumlarındaki değişikliklerin zamanında dikkate alınmasını ve vergi ve muhasebe gerekliliklerine uyulmasını sağlar. Barkod tarayıcı ve veri toplama terminali, bilgileri veri tabanına yansıtarak işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlar.
Stok için CRM sistemi
Envanter için Evrensel CRM sistemi, envanter yönetim süreçleri, varlık analitiği ve müşteri etkileşimleriyle entegre olan özel bir yazılımdır. Program genel olarak depolardaki malların takibi, stokların planlanması ve kontrolü, ayrıca ek iş süreçleri, hizmetler ve uygulamalarla entegrasyon fonksiyonlarını içerir. CRM sisteminin yardımıyla çeşitli olayları etkin bir şekilde yönetebilir, malların hareketini gerçek zamanlı olarak takip edebilir, değişiklikleri kaydedebilir ve göstergeleri otomatik olarak güncelleyebilirsiniz. Bu, hataların en aza indirilmesine, süreçlerin hızlandırılmasına ve işin doğruluğunun artırılmasına yardımcı olur. CRM sisteminin özellikleri arasında otomasyon, mal girişinin kayıt altına alınması ve hareket ettirilmesi yer almaktadır. Stokların durumuyla ilgili raporların oluşturulması, tutarsızlıkların tespiti ile raporlama ve analizler. Uygulama, örnekler kullanılarak doldurulmuş elektronik şablonlarla çalışıldığında otomatik olarak dokümantasyon oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. 1C gibi diğer sistemlerle entegrasyon, görevi basitleştirir ve muhasebenin daha doğru ve hızlı yapılmasını sağlayarak finansal faaliyetler hakkında gerekli bilgilerin elinizin altında olmasını sağlar. Mobilite, mobil cihazlar aracılığıyla bir çeşit envanter takip imkânıdır. Bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler kullanılarak çalışanların lokasyonunun uzaktan görülmesi mümkün.
Envanter uygulaması
Envanter uygulaması, kullanıcılara finansal analizlere erişim imkânı sunarak, karşı taraflarla ödeme yaparken farklı para birimleriyle çalışma olanağı sağlıyor. Banka ve terminallerle entegrasyon, cari hesaplardan transferler ve elektronik cüzdanlarda kolaylık, hız ve erişilebilirlik sağlıyor. Varlıkların analizi, izlenmesi ve yönetimi için bilgi sağlanırken, aynı zamanda gerçek zamanlı işlem yapılmasına da olanak sağlıyor.
Uygulama aynı zamanda muhataplar hakkında da eksiksiz bilgi sağlayarak CRM veri tabanıyla çalışmaya olanak sağlıyor. Veritabanında her tedarikçi ve alıcıya ait detaylar, ödemeler, borçlar, siparişler ve teslimatlar, teslimatlar vb. ile ilgili tam bilgiler yer almaktadır. Lojistik, araçların rotaları ve coğrafi konumlarıyla adresleri doğrudan gösteren coğrafi haritaların kullanımını içerir. Sistem, malların taşınması için gereken gerçek sürenin analiz edilmesini ve hesaplanmasını sağlar. Ayrıca, karşı taraflara bilgi desteği içeren mektupların seçili kişilere veya toplu olarak gönderilmesi de mümkündür.
Envanter muhasebe yazılımı
Stok muhasebe programı, depolarda veya işletmelerde bulunan maddi varlıkların mevcudiyetini ve durumunu etkin bir şekilde takip etmeye yardımcı olur. Yazılım, insan faktörünü en aza indirerek ve göstergelerin işlenmesini hızlandırarak tüm süreçleri otomatikleştiriyor. Programın temel fonksiyonları; stok raporlarının otomatik olarak oluşturulması, girilen bilgilere göre rapor üretilmesi, gerçek stok durumu ile muhasebe göstergeleri arasındaki farklılıkların kayıt altına alınmasıdır. Ürünlerin hareketlerinin, bakiyelerin, girişlerin ve nesnelerin elden çıkarılmalarının otomatik hesaplanmasıyla izlenmesi. Muhasebe entegrasyonu ve diğer muhasebe sistemleriyle depo optimizasyonu, bilgilerin güncelliğini korumanızı sağlar.
Ürünlerin son kullanma tarihlerini ve durumlarını izleyen program, aşınma, eskime veya hasar takibine yardımcı oluyor. Kullanıcıların kolaylığı için mobil cihazlar üzerinden analiz yapma olanağı sağlayan mobil erişim. Sunulan çözümler, doğruluğun artırılmasına ve kayıpların en aza indirilmesine yardımcı olarak şirket varlıkları üzerinde etkili bir kontrol sağlanmasına olanak tanır. Resmi web sitesinde dikkatinize sunulan deneme sürümünü indirerek uygulama ile tanışabilirsiniz. Ayrıca yorumlar, kısa bir video incelemesi ve danışmanlarla iletişime geçmek için iletişim bilgileri de yer alıyor.